Meja mesra kanak-kanak

- Apr 09, 2018-

Meja mesra kanak-kanak untuk kanak-kanak

Kanak-kanak harus menjadi tuan persekitaran. Walau bagaimanapun, di banyak tadika terdapat fenomena bahawa bahan-bahan tidak dilihat oleh anak-anak kecil, atau terdapat banyak kerja guru, beberapa karya anak-anak, banyak hiasan, kurang pendidikan, lebih bebas, kurang koneksi, dan banyak hasil. Kurang, lebih banyak bahan, kurang lapisan, lebih statik, kurang dinamik dan isu-isu lain. Ramai guru sering mencipta cabaran baru untuk alam sekitar, bimbang tentang bagaimana untuk menghiasi alam sekitar, bimbang tentang kanak-kanak kecil yang tidak memberi perhatian atau tidak suka, dan berasa buruk tentang perubahan dan mewujudkan persekitaran yang baik ...

Kelas kecil menyoroti konteks yang benar

Persekitaran dinding tiga dimensi - kami cuba menghiasi hiasan dinding organik dengan tanah, meja dan kerusi untuk membuat permainan lebih jelas. Sebagai contoh, dalam permainan tema Happy Caterpillar, guru menggabungkan permainan interaktif dinding dengan skru, gelang, dll, dan permainan sukan tanah, menggunakan meja untuk menggerudi dan memanjat, menggunakan kerusi untuk menyeimbangkan kayu, menggunakan tayar untuk berlatih melompat, dan kemudian memilih buah. Kembali ke pondok yang selesa, zon permainan sukan tiga dimensi komprehensif terbentuk, yang menggabungkan otot besar, pergerakan otot kecil, dan kebolehan kognitif. Kanak-kanak berseronok dan banyak tujuan pendidikan semulajadi menembusi.

Kelas menengah menonjolkan pengalaman operasi

Pengalaman hidup anak-anak sekolah menengah secara beransur-ansur diperkayakan, mereka suka mengajukan pertanyaan, dan mereka ingin melihat sesuatu melalui pengalaman operasi, untuk mendapatkan pengalaman intuitif. Untuk imej konkrit mod pemikiran kanak-kanak kelas menengah, kognisi bergantung kepada interaksi dan persepsi dengan bahan-bahan sebenar, dan aktiviti pendidikan dapat menyerlahkan pengalaman.

Di sekitar masalah masalah siasatan, dengan sokongan guru, kanak-kanak boleh berinteraksi secara aktif dengan sejumlah besar bahan aktiviti.

Kelas besar menyoroti kerjasama dan penyelidikan

Kanak-kanak di kelas besar suka bekerjasama dan bersedia untuk meneroka. Guru boleh menyokong perancangan kumpulan kanak-kanak, pengambilan serantau, pemerhatian dan rakaman berterusan di sekitar rangkaian masalah, dan mencapai tingkah laku siasatan aktif, berterusan, dan biasa untuk memenuhi keinginan kanak-kanak dan keinginan siasatan. Guru boleh menyerlahkan pendidikan penyelidikan koperasi. Sebagai contoh, dalam tema daun, kami mencipta persekitaran penerokaan untuk "bagaimana untuk memelihara daun segar". Dinding adalah rekod penjelajahan anak-anak muda. Di bawah sudut adalah medan eksperimen. Anak muda merekodkan proses percubaan dan hasil eksperimen dan menyusun kesimpulan.

Guru harus memberi perhatian kepada bimbingan dan kerjasama dalam persekitaran permainan, dan cuba menggabungkan tema bilik darjah dan minat kanak-kanak untuk membangunkan bilik permainan koperasi berasaskan kelas. Sebagai contoh, studio Kiki menjadikan protagonis Kiki sebagai ruang permainan; rumah kayu kecil adalah kedudukan utama permainan lelaki; bilik kreatif cawangan menarik banyak kanak-kanak yang kreatif dan kreatif untuk berlama-lama; dewan tema tabung, kanak-kanak Kami menggunakan permainan kreatif penerokaan menggunakan tiub dengan panjang yang berbeza, ketebalan, dan tiub keras dan lembut untuk merasakan kualiti dan penggunaan tiub yang berbeza. 1.jpg