Bahan apa itu MDF

- Jan 20, 2021-

Papan buatan manusia yang diperbuat daripada serat kayu atau serat tumbuhan lain, dihancurkan, dipisahkan, dikeringkan, diaplikasikan dengan resin urea-formaldehid atau pelekat lain yang sesuai, dan kemudian ditekan panas. Ketumpatannya pada umumnya berada dalam lingkungan 500-880 kg / m3, dan ketebalannya umumnya 5-30 mm. Sejenis papan gentian berketumpatan sederhana (papan buatan manusia), balaknya dilenyapkan dan dikupas, dihancurkan menjadi serpihan kayu, dan kemudian dibentuk oleh suhu tinggi dan tekanan tinggi, sehingga disebut papan kepadatan.

Permukaannya sering ditampal dengan perapi atau venir. Kelebihan: sifat fizikal yang sangat baik, bahan seragam, tidak ada masalah dehidrasi, dan tidak ada ubah bentuk yang lembap; permukaan ketiga venir ammonia hidrogen mempunyai ciri-ciri ketahanan kelembapan, ketahanan kakisan, rintangan haus, rintangan suhu tinggi, tidak memerlukan pasca rawatan, kandungan formaldehid rendah. Oleh kerana bahan mentah adalah serbuk kayu yang sangat halus, dari sudut ketahanan kelembapan, jika sekeping MDF direndam di dalam air, ia akan membengkak seperti roti. Ketumpatan papan ketumpatan sederhana tidak setinggi papan ketumpatan tinggi, tetapi ketumpatan lebih tinggi daripada papan kepadatan rendah. Spesifikasi umum ialah 2440mm * 1220mm, dengan ketebalan 3mm, 5mm, 9mm, 12mm, 15mm, 18mm, 25mm, dan lain-lain. Spesifikasi dan ketebalan MDF lain juga boleh disesuaikan.

MDF adalah singkatan dari" papan gentian sederhana" (iaitu papan gentian, papan ketumpatan). Papan yang paling biasa digunakan untuk perabot panel adalah papan gentian dan papan partikel (papan PB untuk pendek), dan papan lapis (papan PW untuk pendek).