Peranan pagar kanak-kanak dan perkara-perkara yang perlu diberi perhatian

- Dec 30, 2020-

Pagar kanak-kanak, juga disebut pagar keselamatan kanak-kanak, pagar permainan, dan pagar keselamatan, kebanyakannya terbuat dari bahan plastik atau kayu dan digunakan terutamanya untuk menyediakan ruang aktiviti yang selamat dan menyeronokkan untuk bayi atau kanak-kanak dari usia 6 bulan hingga 12 tahun. Membebaskan tangan ibu&# 39 akan membantu memupuk kebebasan, pemikiran, dan tumpuan anak-anak&# 39. Pada masa yang sama, elakkan kecederaan tidak sengaja yang disebabkan oleh kanak-kanak ketika mereka bermain dengan bebas.


6

Fungsi pagar kanak-kanak&# 39:

1. Bebaskan tangan ibu&# 39: Ibu boleh meletakkan bayi di dalam kandang dan membiarkan bayi bermain sendiri semasa bekerja, memasak atau melakukan perkara lain. Tempat bermain kanak-kanak dengan tikar merangkak dan mainan menarik yang lain dapat membuat bayi bermain dengan tenang sendiri daripada berbaring di atas katil bayi, menangis kerana dia tidak dapat melihat ibunya.


2. Kedua, melindungi keselamatan bayi: Menurut data penyesuaian, 70% kecederaan tidak sengaja yang dialami oleh kanak-kanak di bawah usia tiga tahun di dunia berasal dari dalam rumah. Kandang kanak-kanak dapat mengasingkan bayi dari ruang yang penuh dengan bahaya dari dunia luar (cermin mata di atas meja, sudut meja, kaki bangku, botol termos, dll., Perkara-perkara yang kelihatan biasa dan biasa oleh orang dewasa kita boleh menyebabkan masalah serius kepada kerosakan bayi). Pens permainan kanak-kanak berkualiti tinggi dapat dengan kuat meletakkan diri mereka di lantai dengan berat badan mereka sendiri atau cawan penghisap yang dipasang di bahagian bawah, jadi anda tidak perlu risau bayi anda akan terluka dengan mendorongnya ke playpen. Ibu pelindung dengan pagar tidak perlu bimbang tentang kecederaan tidak sengaja yang disebabkan oleh bayi yang ingin tahu bermain sendiri tanpa perhatian ibu.


3. Memupuk kebebasan bayi: Tempat bermain kanak-kanak dapat menyediakan ruang peribadi yang selamat untuk bayi. Palang permainan playpen kanak-kanak itu sendiri atau mainan yang diletakkan oleh ibu di dalam playpen boleh membolehkan bayi bersenang-senang dan mengelakkan terlalu banyak. Pergantungan pada ibu. Terutama bagi kanak-kanak berusia 2-3 tahun, kesedaran diri mula tumbuh, pertuturan dan pergerakan berkembang dengan cepat, dan ruang lingkup kognisi dunia sekitarnya berkembang. Mereka suka melihat dan meraba-raba di mana-mana, tidak menahan orang dewasa, atau bahkan membiarkan orang berjalan dengan tangan. Dan membiarkan anak-anak bermain sendiri adalah perkara yang sangat berbahaya, jadi pagar anak-anak adalah senjata ajaib yang harus dipertimbangkan oleh ibu.


4. Kembangkan kepintaran bayi anda&# 39: Bayi secara beransur-ansur menjadi biasa dengan dunia yang tidak dikenali ini sejak awal kelahiran. Seiring bertambahnya usia, hasrat bayi untuk penerokaan dan rasa ingin tahu dunia ini menjadi semakin kuat dan kuat. Menurut penyelidikan, usia 0 ~ 3 tahun adalah tempoh paling kritikal untuk perkembangan intelektual seseorang, dan cara yang betul untuk mengembangkan kecerdasan kanak-kanak berumur 0 ~ 3 tahun adalah membiarkan anak belajar dalam permainan, berkomunikasi dengan mereka lebih banyak dan bermain permainan . Kandang kanak-kanak dapat mengasingkan kanak-kanak dari persekitaran dan psikologi dunianya sendiri, mengurangkan gangguan luaran, sehingga bayi dapat fokus pada permainan, fokus pada pemikiran, untuk membantu memupuk pemikiran mandiri anak-anak, penerokaan bebas

Keupayaan dan tumpuan penyelidikan.


Langkah berjaga-jaga untuk penggunaan pagar kanak-kanak&# 39:

1. Cuba jaga bayi dalam pandangan ibu, walaupun konsep reka bentuk kandang anak-anak relatif selamat, untuk mengelakkan kecederaan bayi secara tidak sengaja (contohnya, bayi meletakkan kecil yang tidak dapat dijelaskan) perkara di mulut), ibu harus berusaha sebaik mungkin Jaga bayi anda di depan mata anda


2. Jangan letakkan objek keras dan mainan yang mudah diakses di ruang permainan. Cuba letakkan mainan plastik dan mewah sebagai mainan utama di taman permainan. Jangan letakkan benda yang besar dan keras (seperti kerusi mainan kayu) untuk mengelakkan bayi terluka. Pada masa yang sama, jangan letakkan mainan yang mudah diakses (seperti blok bangunan kecil, bola kaca) untuk mengelakkan bayi anda menelannya secara tidak sengaja.


3. Pagar anak-anak&# 39 harus diletakkan di tanah rata sebanyak mungkin untuk mengelakkan sokongan yang tidak mencukupi disebabkan oleh tanah yang tidak rata. Sekiranya anda menggunakannya dengan tikar merangkak, cubalah memilih tikar merangkak dengan ukuran yang sesuai dengan kedai, atau pilih tikar merangkak dengan tepi yang dipangkas untuk memotong bentuknya sendiri. Jangan letakkan pagar&kanak-kanak secara langsung di atas tikar merangkak untuk memastikan kestabilan tikar merangkak.