Sejarah lipatan Meja dan kerusi

- Dec 28, 2017-

Beberapa abad, kerusi lipat lama telah dianggap salah satu cebisan perabot yang paling penting dan satu simbol status sosial. Dalam tamadun purba, kerusi lipat yang tidak hanya bagi orang-orang duduk, tetapi juga digunakan dalam pelbagai majlis-majlis formal dan Majlis. Walaupun masa sentiasa berubah-ubah, kerusi lipat sentiasa membawa lambang kuasa.

Kerusi-kerusi lipat Mesir, bersama-sama dengan kerusi-kerusi lipat yang berikutnya Greece dan Etruscan (purba Itali tengah dan Barat Itali), menjadi prototaip-prototaip bagi Rom kemudian lipat kerusi. Dalam Republik Rom, kerusi sellacurulis mula muncul secara meluas di mahkamah sivil. Dari yang "sellacurulis" Rom untuk "sellaplicatilis" puak Lombard untuk "faldistorium" daripada zaman itu, kita boleh mencari perubahan abdi sendiri. Oleh kaki kerusi yang melintasi deretan kerusi, pergi terus ke hadapan terletak di hadapan kerusi. Ini adalah untuk menekankan yang bersilang "X" struktur, yang menunjukkan lambang kuasa. Contoh terbaik adalah kerusi yang Franconians Raja Dagobert I. sebelum zaman pembaharuan, tipologi daripada lipatan kerusi muncul. Kerusi Sediadellaforbice abad ke-16 (kerusi Gunting) didapati mewarisi ciri-ciri yang faldistorium. Tetapi dua perbezaan utama: the'chairofpetrarca 'dan the'sediaatenaglia' mewarisi the'Savonarola 'dan the'dantesca' dan kaki kerusi mereka melintasi kembali ke sisi kerusi. Sepanjang tempoh Baroque, kerusi yang terkandung cross-legged kaki pula lipat, terutama semasa Louis XIV untuk tempoh Louis XVI, dengan simbol berbentuk X pengecualian. Kerusi medan perang Napoleon "fauteuil" etymologically berasal daripada Bahasa Perancis "faldestoel" yang lama dan berpunca dari dalam Latin "faldistorium."

Dalam pembangunan daripada lipatan kerusi kerana kerusi lipat itu sendiri telah menjadi tempat duduk popular bagi orang-orang, terdapat proliferasi borang dan ketukangan. Juga kerana kerusi lipat sudah mengandungi terlalu banyak simbol kuasa dan maruah, ia juga membawa kepada perkembangan ciri-ciri baru dan reka bentuk baru. Pada akhir abad Kesembilan belas, kerusi-kerusi lipat yang keperluan utilitarian rekabentuk untuk utilitarians, dan pelbagai jenis tempat duduk yang telah disediakan untuk pelbagai tujuan. Kerusi lipat mempunyai sejarah panjang untuk kegunaan ketenteraan. Ia perlu mempunyai yang berterus-terang padat penampilan, dan berkenalan dengan ciri-ciri tahan lasak. Apabila ia bermula untuk menunjukkan estetika, orang yang mempunyai kenangan itu. Tetapi Jangan sekali-kali telah indah dirancang. Fauteuil kerusi nama Napoleon dari Perancis lama "faldestoel" berpunca dari bahasa Latin "faldistorium", nama kerusi lipat lepas dengan maruah dan Mulia makna, dan kerusi Napoleon "fauteuil" telah menjadi nama kerusi Eksekutif dan tiada. Berpuluh-puluh ribu paten di seluruh dunia adalah idea novel tentang lipatan kerusi. Pereka, pencipta, dan kraftangan biasa semua meletakkan tenaga mereka ke dalam reka bentuk kerusi

Teslin lipat Meja dan kerusi

Teslin lipat Meja dan kerusi

, Ia memfokuskan sangat banyak lipatan, menyesuaikan dan menenangkan kerusi, tetapi tidak semua kerusi-kerusi yang besar-besaran termasuk Reka-bentuk yang rumit. Produk lipat dan mudah alih semakin meningkat, dan industri menghasilkan bahagian-bahagian terkecil dan paling membuat perabot untuk disesuaikan dengan semua keadaan cuaca dan iklim. Orang boleh melihat kerusi-kerusi lipat yang berbeza di tapak perkhemahan pantai rekreasi, rekreasi peristiwa-peristiwa, dan sebagainya. Ia adalah kerusi yang sesuai dengan tabiat dan keperluan. Kerusi lipat boleh digunakan pada kerusi dan meja sekolah dan dalam panggung wayang dan teater... Matlamat utama mewujudkan sebuah kerusi yang asas adalah untuk menyediakan percutian pendek yang boleh dengan mudah dilipat (dan ke belakang). Kerusi lipat telah menjadi sebahagian daripada perabot. Kerusi-kerusi lipat yang moden telah direka selepas penyiasatan sosial yang menyeluruh dan perbincangan teknikal: selepas Perindustrian (thonet), dengan German Bauhaus teori, rekabentuk kerusi-kerusi lipat mula berkembang antara 1965 dan 75.