Pengetahuan penyelenggaraan dan penjagaan perabot luar

- Apr 20, 2020-

Perabot luaran perlu digunakan dan diletakkan di luar rumah untuk jangka masa yang lama, jadi ia perlu melakukan penyelenggaraan dan penyelenggaraan yang baik untuk melindungi perabot luar dan memastikan penggunaan jangka panjang. Penyelenggaraan dan penjagaan yang baik dapat memperpanjang jangka hayat perabot luaran.


Rumah luar yang berbeza mempunyai kaedah penyelenggaraan yang berbeza. Berikut adalah beberapa klasifikasi kaedah penyelenggaraan perabot luaran yang paling biasa digunakan di pasaran:


Perabot rotan

Meja dan kerusi rotan atau tempat duduk agak ringan dan mudah dipindahkan, jadi anda boleh menggunakan air dan pencuci semasa membersihkan meja dan kerusi ini. Untuk membersihkan habuk perabot rotan, selain mengelap kain dengan lembut, anda juga boleh menggunakan pembersih vakum. Semasa menggunakan perabot rotan pada waktu biasa, perhatikan antara muka tenunan rotan, cuba jangan sampai terkena mulut rotan, jika tidak, ia akan mudah bengkok dan cacat.


Payung awning

Produk pelindung matahari kebanyakannya disokong oleh paip besi dan paip aluminium. Semasa proses pemasangan, penjagaan harus dilakukan untuk mengatasinya dengan lembut untuk mengelakkan lebam atau kerosakan akibat tekanan setempat yang berlebihan. Pada waktu yang sama, walaupun awning dan payung dirancang untuk pelindung cahaya matahari dan bersantai, mereka tidak digunakan untuk berlindung dari angin dan hujan. Oleh itu, mereka harus dielakkan dalam cuaca berangin dan hujan. Sekiranya terdapat air di atas kain, hendaklah dikeluarkan pada waktunya untuk mengelakkan payung tidak rosak akibat tekanan jangka panjang.

5

Meja dan kerusi plastik

Meja dan kerusi santai di luar yang menggunakan bahan plastik hendaklah diletakkan di tanah atau rumput yang stabil sebanyak mungkin untuk mengelakkan gegaran dan senget. Pembersihan meja dan kerusi plastik sangat mudah, hanya lap dengan detergen biasa dan bilas dengan air. Tetapi meja dan kerusi plastik mesti mengelakkan pendedahan, jika tidak, akan berlaku perubahan warna, kerosakan dan masalah lain.

6Perabot rotan

Perabot luar yang diperbuat daripada rotan diperbuat daripada resin poliester. Suhu yang tinggi akan menyebabkan rotan menjadi lembut, yang akan menyebabkan perabot rotan cacat dan tidak dapat digunakan. Oleh itu, semasa menggunakan perabot rotan, perlu mengelakkan pendedahan cahaya matahari, tetapi juga untuk mengelakkan kesan objek keras mempengaruhi penampilan.

6

Perabot luaran aloi aluminium

Sekiranya noda muncul di permukaan, lap dengan air bersih, jangan gunakan pembersih asid atau alkali pekat.

91gv9v4vNiL._SL1500_